Avrupa Birliği Bayrağı

Avrupa bayrağı, Avrupa Birliği'nin yanı sıra Avrupa’nın bütünlüğünün de bir sembolüdür. Bayrağın üzerinde bulunan 12 altın yıldızın oluşturduğu daire, dayanışmayı ve Avrupalıların birbirleriyle uyumunu temsil etmektedir.
Bayrak üzerindeki yıldızların sayılarının, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sayısıyla bir bağlantısı bulunmamaktadır. Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır. Bu yüzden AB ne kadar genişlerse genişlesin, bayrak hep aynı kalır.


Bayrağın Tarihçesi
Bayrağın tarihçesi 1955'e kadar uzanıyor. O yıllarda 6 üyesi olan Avrupa Birliği, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu olarak anılıyordu. Bu topluluktan bağımsız olarak daha önce oluşturulmuş Avrupa Konseyi ise daha çok sayıda üyeye sahipti ve insan haklarını savunma ve Avrupa kültürünün desteklenmesi politikasını izliyordu.

Avrupa Konseyi kendi bünyesi için kullanabileceği bir sembol arayışındaydı. Çeşitli müzakerelerden sonra mavi bir fon üzerine 12 altın yıldızın oluşturduğu bir daire bulunan sembolde karar kılındı. Birçok geleneğe göre 12 sayısı, mükemmeliyeti temsil eden bir semboldü. Aynı zamanda 12 sayısı, bir yıldaki ayların sayısı, ayrıca saatin üstünde yer alan sayıların toplam sayısıdır. Daire ise birlik ve bütünlüğün sembolüdür. Böylece Avrupa’daki insanların birlik ve bütünlüğünü temsil eden Avrupa’nın bayrağı doğdu.

Avrupa Konseyi, daha sonra diğer Avrupa kurumlarını da aynı bayrağı kullanmaya teşvik etti ve Avrupa Parlamentosu bu konuyu 1983 yılında gündemine aldı. 1985’te bayrak, Avrupa Birliği'ndeki Devlet Başkanları ve AB ülkeleri hükümetleri tarafından Avrupa Birliği’nin -o zamanlardaki adıyla Avrupa Topluluğu’nun- resmi amblemi olarak kabul edildi.

1986 yılından beri ise tüm Avrupa kurumları bu bayrağı kullanıyorlar. Avrupa bayrağı Avrupa Komisyonunun, yani Avrupa Birliği yürütme organının tek amblemidir. Diğer AB kurumları ve organları Avrupa bayrağının yanısıra kendi amblemlerini de kullanmaktadırlar.

Geometrik Tanımlama
Amblem, mavi bir dikdörtgen bayrak biçiminde olup bu bayrağın uzun kenarı, kısa kenarından bir buçuk kat daha uzundur. Eşit aralıklarla duran oniki altın yıldız, görünmez bir daire oluşturur. Bu dairenin merkezi, dikdörtgenin köşegenlerinin kesiştiği noktadır. Dairenin yarıçapı, kısa kenarın uzunluğunun üçte birine eşittir. Yıldızlardan her biri beş köşedir. Bu köşeler, görünmez bir dairenin çevresi üzerinde yer alırlar. Bu görünmez dairenin yarıçapı ise, dikdörtgenin kısa kenarının uzunluğunun onsekizde birine eşittir. Bütün yıldızlar dik dururlar.
Daire, yıldızların bir duvar saatinin üzerindeki sayılar gibi durmasını sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Grafik tasarımı görebilmek için lütfen tıklayınız.
Kaynak: AB Türkiye Delegasyonu Resmi Websitesi

Yazdır