Avrupa Birliği Kurumları


Tarihi 1950’lere ve kurucu antlaşmalara dayanan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üyeleri 1979’dan beri temsil ettikleri kişiler tarafından doğrudan seçilmektedir.
Konsey, Avrupa Birliği’nin ana karar-alma mekanizmasıdır. Avrupa Parlamentosu gibi Konsey de kurucu antlaşmalar ile 1950’lerde kurulmuştur.
Komisyon'un görevi, bir bütün olarak AB’nin çıkarlarını temsil etmek ve desteklemektir. Yeni AB yasaları için öneriler tasarlar ve bunları Avrupa Parlamentosu’na ve Konsey’e sunar.
Avrupa Toplulukları Adalet Divanı 1952’de AKÇT antlaşması ile kurulmuştur.  Adalet Divanı’nın görevi, AB mevzuatının her üye devlette aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır.
Sayıştay’ın görevi, vergi mükelleflerinden gelen AB fonlarının doğru toplandığını ve hedeflenen amaç için kanunlara uygun ve ekonomik olarak harcandığını kontrol etmektir.
Ekonomik ve Sosyal Komite, işveren ve işçi sendikaları, çiftçi kooperatifleri, esnaf ve sanatkar teşkilatları ve tüketici örgütlerini ve birçok sivil toplum örgütlerini temsil etmektedir.
1994'te kurulan Komite Brüksel'de bulunmaktadır. Bölgeler Komitesi, Avrupa Birliği'nde yerel hükümetleri temsil eden danışma kurumudur.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Birliği'nin para politikalarını oluşturur ve yürütür, döviz operasyonlarını yönlendirerek ödemeler sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Kaynak: AB Türkiye Delegasyonu Resmi Websitesi

Yazdır