AB Anayasası


AB’nin tüm uygulamaları güçlerini Üye Ülkelerin kendi istekleriyle ve demokratik olarak kabul ettikleri antlaşmalardan almaktadır. Daha önceden imzalanan antlaşmalarsa toplumda meydana gelen değişmeler doğrultusunda değiştirilerek güncellenmiştir.
Avrupa için bir Anayasa Oluşturan Antlaşma adıyla bilinen en son antlaşma ise tüm Antlaşmaların yerine tek bir metin koymayı amaçlamaktadır. Avrupa’nın Geleceğine İlişkin Konvansiyon ve Hükümetlerarası Konferans’ın (HAK) çalışmaları sonucunda oluşturulan Anayasa, Brüksel’de 17 ve 18 Haziran 2004 tarihlerinde Avrupa Komisyonu Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısında kabul edilmiş; 29 Ekim 2004 tarihinde ise imzalanmıştır.

Yürürlüğe girmeden önce Anayasa’nın anayasal düzenlemelerin yanı sıra (parlamenter süreç ve/veya referendum aracılığıyla) her bir Üye Ülke tarafından onaylanması gerekmektedir. İki kurucu üye, Fransa ve Hollanda’nın halkları tarafından Anayasa’nın reddedilmesinin ardından Üye Ülkeler, Anayasa üzerinde tekrar değerlendirme yapılması ve daha ayrıntılı düşünülmesi çağrısında bulundular. 

Ancak,  AB Anayasası, Fransa ve Hollanda'da düzenlenen referandumlarla reddedildi. Bu boşluğu doldurmak ve kurumsal bir krizi önlemek amacıyla hazırlanan Lizbon Anlaşması hazırlandı.

Yazdır